onsdag 29 juni 2011

Det påbörjade bygget är...

...helt rätt uträknat av Rickard! Bra gjort!

Jag håller på med en M997A2 Maxi Ambulance. Det finns en historia bakom valet av just denna modell.

Den 20 juli 1998 genomförde jag en stridsskjutning med min pansarskyttepluton(Bravo Romeo/BA10) på skjutfältet Velica Ribniza några mil sydväst om Tuzla/Bosnien. Samtidigt fanns den amerikanska stridsvagnsplutonen(M1A2 Abrams) på plats som vi brukade göra "joint patrols" med.
Stridsskjutningen/förevisning genomfördes klanderfritt av grupperna men under urdragningen med en av vagnarna åkte vagnchefsluckan upp och HMG-skytten träffade luckan med sista eldskuren.
Olyckligtvis spreds det splitter ner på vagnchefsplatsen där en av mina gruppchefer satt. Han träffades av ca 10 splitter i armarna och i ljumsken. Kroppskyddet och telehjälmen tog ett flertal splitter och var troligtvis detta som räddade livet på honom.
Jag begärde av amerikanarna att få skicka min skadade soldat och min plutonsjukvårdare till fältsjukhuset "Blue Factory" med deras ambulans...det var just en M997A2. Gruppchefen mår bra idag och har inga fysiska skador. Fantastiskt bra jobbat av mina tre sjukvårdare i plutonen.

Så med trefärgs NATO-målning och SFOR-emblem kommer det under sommaren byggas "ett stycke historia"...


Modellen är från Academy och den enda tillverkaren av M997 i 1/35.
Tittar man på förra inlägget så ser man att det finns en utbyggnad längst bak ovanför stötfångaren...plus att jag inte har målat lastutrymmet. "BUSTED"!

måndag 27 juni 2011

Nytt på byggbordet...

...som jag egentligen skulle vänta med - men...!

Jag kikade igenom garderoben med modeller i helgen och fann den här. Har haft den ett tag men nu kände jag för att lyfta på locket och känna på plasten - och det var kört!! Började att klippa, rengöra och limma. På ett par timmar var hela underredet och grundkarossen klar. På vissa ställen har jag fått lägga till några plåtar för att "snygga till" inredningen. Blytråd till radioapparaterna är det enda extra som jag har lagt till. Dörrarna ska vara stängda och fönstren uppe - men ändå är det kul med detaljer.
Inredningsfärgen är en gåta på flertalet forum - så jag blandade 60% XF-26 Deep Green och 40% XF-25 Light Sea Grey vilket ger en hyfsad likhet med verkligheten. Återkommer i senare inlägg om mina referensböcker till HUMVEE-byggen...




Nu återstår det en hel del penselmålning invändigt och på undersidan...

Någon som kan se vilken typ av HUMVEE som jag håller på med?

söndag 26 juni 2011

Fotsteg till M2 Bradley

Tamiya är snåla med vissa detaljer...

...som bland annat alla hål längst ner och högst upp på båda sidosköldarna. Dessutom får jag tillverka fotstegen själv - av 0,3mm ståltråd.
På nytillverkade Bradley's fanns det fotsteg monterade längs hela nederkanten. men efter ett antal övningar och kanske till och med krigszoner så skadades eller försvann dessa.

fredag 24 juni 2011

Paus i byggandet...

...ett par dagar bara!

Ett framtida projekt kanske...nej det är det inte!?
Jag återkommer efter helgen med bilder från byggbordet istället...

Trevlig midsommar!

söndag 12 juni 2011

Inte sommaruppehåll än!

Även om dagarna och nätterna är varma så har jag inte påbörjat min semester...

Däremot har jag haft en längre tids uppehåll i modellbyggandet med anledning av trädgårdsarbete, golfrundor och bara för varmt att sitta inne och bygga.
Igår var jag hos Rickard och byggde hela dagen och kvällen - mycket trevligt! Tack för all dryck som erhölls under timmarna som vi byggde :-)!
Det blev för mig en inspirationsdag och mitt byggande har kommit igång igen...

På "byggbordet" finns just nu:

1/35
Academy KIFV K-200 UN
Academy CV9040B
Tamiya M2 Bradley ODS

1/72
Tamiya J30 Mosquito
Revell Me262A-1a/U3 Aufklärer
HobbyBoss MH-60J Jayhawk
HobbyBoss SH-60B Seahawk

Figur
Hemligt än så länge

Vad bygger ni som läser min blogg!?