måndag 28 februari 2011

Nytt försök med Gannet

Det var ett tag sedan den här modellen stod i målarboxen...

Då använde jag Tamiyas Silver för att få fram den färgen som fanns på Fairey Gannet. Den var alltså inte metallblank utan britterna använde High Speed Silver. Jag tycker att det blev för glittrigt i första målningen.
Allting har nu fått sig en slipning för att jämna ut övergången mellan silver och day-glo. Jag ska måla om det orange-röda med Vallejo och sedan använda mig av färgburken nedan. Jag köpte den av PumaHobby för ett tag sedan...ska bli kul att prova en ny metod - åtekommer om ett tag med det!

AS-12 Bare Metal Silver...

söndag 27 februari 2011

Nu är min Me262 S1 klar

Me262 S1 "Röd 1" var den första, ur förproduktionen, serietillverkade maskinen. Den hade werknummer 130006 och flög första gången den 19 april 1944. Den genomförde 6st flygningar fram till den 25 april och loggade 2h och 49min i luften. Den 27 april skadades planet vid starten när ett däck exploderade. Planet reparerades och den 11 juni skadades höger vinge vid en hård landning.






Ännu en Me262 är på väg mot målarboxen...en "spanings-schwalbe"!

tisdag 22 februari 2011

Me262 S1 med landningsställ

Det är kul när man kommer så långt i bygget att modellen kan stå på "egna ben"...

...då är man nära att bli klar - åtminstone är det så för mig. Däcken brukar vara bland de sista delarna.

Jag har lite kvar på vädringen/målningen - bland annat avgaser, stänk på landställsluckor, antenner och lite slitage på luckor mm. Maskinen flög inte så många timmar och reparerades ett par gånger så det blir inte så mycket avskavd färg. Jag återkommer med mer fakta om planet när den är klar...snart!


Nu ska det limmas antenner, linor och pitotrör...

söndag 20 februari 2011

Vädrade landningsställ

Under tiden som jag vädrar modellen lägger jag ut en bild på de färdiga landställsbenen...

Allt airbrushmålades med Gunze RLM 02 Grau och sedan penselmålade jag kolvytorna med Humbrols 191 Chrome Silver. Allting vädrades med Promodellers Dark Dirt. Observera att det finns en saxlänk på nosstället - vilket bara fanns i början av Me262-produktionen. Saxlänken togs från en Academybyggsats. Hydraulledningarna är PlusModel 0,2mm blytråd och målade med Vallejo Black.

lördag 19 februari 2011

Dekaler på S1:an

Efter att ha lackerat med Tamiya's klarlack och ca ett dygns väntan så fick jag på dekalerna. Det var inte så många men det tog sin tid ändå...

Modellen har nu även fått ett lager med Panduros halvblanka oceanlack. Jag tycker modellerna får en bra yta - ungefär som på en riktig maskin. Det är värt att prova om ni inte gjort det förut.
I eftermiddag åker landställen och luckor på sen ska den vädras...målsättningen är att vara klar innan nästa helg!

torsdag 17 februari 2011

Nästa Me262:a på väg...

...men först lite "krigsreparationer"!

De senaste inläggen om detta bygge var den 31:e januari 2010 och då hade jag precis målat hela modellen med RLM 76 Lichtblau. Den 12:februari, samma år, gjordes ert kort inlägg om huvmålningen och där ser man en skada på vänster vingovansida...vad som hände kommer jag faktiskt inte ihåg?!

Jag slipade ner en stor del av ytan, lagt en ny pre-shade på båda vingarna och ett nytt lager med RLM 76. Detta bara för att jag inte ska få några färgskiftningar på de olika ytorna.


Hela modellen ska nu klarlackeras och därefter på med dekalerna.
Landningsställen och däcken ligger redan klara att limmas på plats. Detta är den sista modellen som ska bli klar innan 08-Open...tror jag!?

tisdag 15 februari 2011

Den andra MiG-3:an är klar

Den här modellen ska efterlikna en av de 22st MiG-3:or som tyskarna erövrade under 2 VK. Alla ryska plan provades och utvärderades av Erprobungskommando (EKdo) på Reichlinflygbasen.

Det finns inga tydliga bilder på just denna individ. Därför är färger och text en aning fiktiva.



Teckningen är gjord av: Massimo Tessitori

måndag 14 februari 2011

Referensbilder till "Spitfalcon"

Bakgrunden till 349 Sqn fick ni i förra inlägget och nu tänkte jag lägga ut några referensbilder.





söndag 13 februari 2011

Nu visar jag "hemlig-bygget"!

Jag påbörjade det här bygget för cirka fyra år sedan...

När jag började bygget så hade jag inga verktyg för att dra nya panellinjer eller borrar mm. Jag hade inte heller någon airbrush så målningen har jag gjort det senaste månaderna. Jag kan säga att det svåraste med bygget var de "enormt" stora dekalerna. Jag var tveksam till jaktrobotarna på vingspetsarna, men med dessa blev det lite mer liv i modellen...

Modellen är från Revell och föreställer det flygplan som målades när belgiska 349 Squadron firade 50 år 1992. Divisionen grundades 1942 som en Royal Air Force-division den 10 november i Ikeja, Västra Afrika. Divisionen är idag baserad i Beauvechain i Belgien och de belgiska F-16-planen är byggda under licens av SABCA.