lördag 28 november 2009

Nu är MiG-15bis Fagot färdig!

Jag har inte uppdaterat de senaste dagarna efter allt tejpande. Nu är modellen färdigmålad, vissa detaljer limmade på plats och till sist en vädring med Promodellers wash!

Individen 384 flög i ett av V-VS förbanden (Voyenno-Vozdushney Sily Rossii = Ryska Flygvapnet) som var baserade i Kina 1951.





Och så här blev den på basplattan!

torsdag 19 november 2009

Sista tejpbitarna

Modellen ser inte klok ut...precis som att den sitter ihop med tejp och inte med lim.

Nu är det inte mycket kvar att tejpa och sedan blåser jag på med sista lagret med alluminiumfärg - och detta lagret ska bli det mörkaste. Ska bli spännande och se alla nyanserna när all tejp är borta. Klarlack, dekaler och vädring kvar om min plan stämmer...

lördag 14 november 2009

Dags för steg 3

Det går åt mycket tejp trots att modellen är så liten...
Det behövdes mer än 10% av Metallic Grey för att få till en mörkare nyans av aluminiumfärgen. Jag är nog snarare uppe i 30% för att det skulle bryta ner det ljusa. Nu är det tejpat ytterliggare fält både på under och ovansidan. Det finns ett antal inspektionsluckor som skall vara riktigt mörka/väderbitna på de ljusare fälten och dessa måste jag ta till sist när all tejp är borta...I´ll Be Back!

fredag 13 november 2009

Steg 2 förbereds

Är hemma ett par timmar...vilket innebär mat, packa ryggsäcken, maskera modell och på med ytterliggare ett lager aluminiumfärg. Maskerade vissa roderytor med Tamiyatejp och klickade dit Humbrol Maskol på ett par mindre luckor.

Nu är det dags för steg 2 i min nedsmutsnings-och nedslitningsprocess på flygplanets aluminiumplåt. Jag kommer att blanda ner 10% av Tamiya XF-56 Metallic Grey för att mörka ner färgen. Det kommer förmodligen att bli två steg till innan jag är färdig och lägger på klarlacken och så småningom dekalerna...var lugna det kommer bilder däremellan!

torsdag 12 november 2009

Besättningen är uttagen "för flygning"

Har inte hunnit med så mycket den här veckan uppe i Linköping. Har filat lite på ett par modeller och målat över gammal färg på Gannet-piloterna. Besättningen är elev i framsits och lärare i baksits. Tredje stolen längst bak användes sällan på Mk.T2-maskinerna.
Har försökt att efterlikna flygutrustning för Royal Navy på 50-talet.

Passade på att åka till Norrköping och Hobbyhörnan för att se vad som fanns i sortimentet. Det är en liten modellaffär med både flyg och pansar, ett färgsortiment med Vallejo, Tamiya och Humbrol - helt okej i mina ögon...och min plånbok. Köpte på mig ett par "flaskor" med Vallejo Plastic Putty som ska provas på fredag innan jag åker iväg på övning i helgen till nästa vecka...det blir inte mycket byggt här inte!

onsdag 4 november 2009

Äntligen...!

Nu har Squadron Signal äntligen producerat en bok om M-113 APC...
Den här måste jag bara köpa. Jag såg den som hastigast på Hannants hemsida när jag kollade lite på "New Arrivals". De ville ha 16,99 pund för den men jag väntar nog lite med att beställa ett eget exemplar...det är ju snart jul och man vet ju aldrig vad tomten kommer med!

måndag 2 november 2009

Första lagret av aluminiumfärg

Efter lite tejpning och limning av huven var det dags att lägga på första lagret eller rättare sagt förtsa nyansen av aluminium på MiG-15. Jag använder mig av Tamiyas XF-16 Flat Aluminum med rätt så mycket förtunning. Det är lite bökigt att måla med silver/aluminiumfärger på en ljusgrå plastyta har jag numera konstaterat. I blänket är det svårt att se vart eventuella missar finns, så det blev ett par extra strykningar både här och där...
Nu ska jag maskera bort ett par ytor som kommer att vara ljusare än alla andra när modellen är färdigmålad. Sedan kommer jag att måla ett par fält med aluminium + ca 5-10% XF-56 Metallic Grey för att mörka ner lite. På med ytterliggare en maskering och ytterliggare mörkare färg... Tre nyanser blir nog lagom - vi får se!? Det som ligger hitom flygkroppen är extra bränsletankarna och inga bomber om ni trodde det...hehe!

söndag 1 november 2009

Katapultstol och instrument till MiG-15

Jag fick skapa lite detaljer för att höja nivån av realism...
Eftersom modellen saknar instrument varken upphöjt eller som dekal fick jag ta ett dekalark från skräplådan och skar till önskad storlek. Försökte lägga på lite smuts och andra färger än vitt...blev lite kladdigt i mina ögon.

Sedan gav jag mig på att detaljera förarstolen. Jag har aldrig lagt ner så mycket tid på remmar och spännen förut men eftersom modellen har varit så enkel att bygga kunde jag offra lite tid på sittbrunnen. Jag använde mig av 0,7mm Tamiyatejp som jag drog till ett 5-punktsbälte...2 remmar fanns redan i sitsen. Målade remmarna med Humbrol 157 Azurblå. En rundstav kapades till ett runt bälteslås och målades Humbrol 11 Silver. Har ingen aning om hur fallskärmen förvaras eller bäres..men jag misstänker att föraren sitter på "packen".