fredag 21 augusti 2009

Ett bra lim - Glue ´n´ Glaze

Måste passa på att marknadsföra ett lim som jag köpte på nätet via en pysselshop...

Helt suverän från Deluxe när man ska limma huvar eller andra glaspartier på våra modeller. Man kan till och med tillverka egna små rutor (upp till 6mm) genom att fästa en klick lim på en kanten och sedan dra över till andra så att det blir en film. Har inte provat ännu men behovet är nog främst för våra pansar- eller dioramabyggare.
Snabbtorkande och helt genomskinlig när den stelnat. Bra att foga i stället för att spackla frontrutor efter primern. Priset var ynka 70:-

Going green...

Har påbörjat att kamouflera 212:an från Belize. Jag har så många bilder från tiden som jag var på divisionen och det är väl tur när det gäller att få en så lika modell som förebilden!?

Många olika gröna nyanser har jämnförts och jag kom faktiskt fram till att bästa blandningen blir 90% Tamiya XF-5 Flat Green och 10% XF-2 Flat White, den ger en bra bild av verkliga färgen. Ska ta ut modellen i dagsljus i morgon och kolla.

Har valt att späda ut färgen ordentligt med thinner och jobbar med flera tunna lager för att få preshaden att "lysa igenom". Jag blandade färgen i en gammal filmrulleburk och fortfarande en liten skvätt kvar om det skulle behöva bättringsmålas.
Nästa steg blir att tejpa upp en kant över det gröna och sedan jobba med tunna lager grått emellan. Peppar-peppar...så har inga antenner åkt av vid snurrandet i airbrushlådan.

onsdag 19 augusti 2009

Mörkare gräs...

Jag har börjat att bygga upp en bra färg på gräsmattan genom att grundmåla med Tamiya XF-49 Khaki. Senare kommer jag att lägga på ljusare nyanser för att det ska se ut som att gräset är solbränt. Återkommer med vilka färger det blev när jag har experimenterat färdigt!
Jag skrapade bort lite av "gräsmattan" och smetade på ett tunt lager med trälim och pressade ner finkornig sand. Tanken är att det ska bli två ytor som föreställer upptrampade spår. Eftersom skalan är 1/72 så ser det mer ut som grusade gångvägar... Det kanske skapar mer liv på basplattan och så småningom modellen!?

tisdag 18 augusti 2009

212 preshade

Nu går det av bara farten...

Undersidan på huvudrotorbladen skall vara svarta så jag passade på när jag ändå skulle lägga på preshade. Inte mycket jobb med målningen men däremot att begränsa sig så att inte hela modellen blir svart. Jag änvände som vanligt Tamiya XF-69 Nato Black. Nästa steg blir att börja med maskering och målning av kamouflaget - grått och grönt!

Ny basplatta

Under tiden som min 212 står och torkar så påbörjade jag tillverkningen av en ny basplatta. En enkel träplatta med modelljärnvägsmatta(gräs) som limmades på plats med vanligt trälim. Två stycken plastark är tillkapade och ska föreställa gjutna cementplattor.

Allt ska nu målas och vädras innan nästa steg som blir att limma dit några högre grässtrån...

måndag 17 augusti 2009

Primad 212:a

Oj vad länge sedan jag gjorde ett inlägg på modellbloggen... Har under de senaste dagarna fixat de sista antennerna, ventilationskåpor, antistatiska avledare och limmat ihop huvudrotorbladen med pitchlänkar mm.

Lite maskeringsjobb på alla rutor och kring den del av motorrumskåpan som ska bli orange/dayglo så småningom. Jag lade på ett lager med Tamiyas XF-20 Medium Grey som primer. Är hyfsat nöjd med limningen och slipningen, ett par ställen måste fixas till innan nästa lager färg...samma kulör som primern fast med 5% vitt i.
I morgon ska jag jobba med att få till preshade på maskinen...