måndag 18 maj 2009

Regnig måndag

Hade planer på att jobba ute i trädgården idag men eftersom det ösregnar ute fick jag en bra anledning att jobba lite på modellerna...åtminstone på förmiddagen! Och det blev en hel del gjort faktiskt...

Om Me262A-1a/U3 Aufklärer (fotospaning) hade en automatkanon eller inte finns det en massa olika tyckande om..?! Antingen satt det en 30mm MK108 eller så var det ett luftintag för kylning till kamerorna. Nu sitter det i varje fall ett uppborrat rör och de gamla akanöppningarna är igentäppta.
Alla (10st) landställsutrymmen är maskerade och snart kan jag börja prima...det ska dit ett par antenner och pitorör först.
Det jag skulle gjort i lördags fick jag gjort nu på förmiddagen...dvs att måla day-glo på gamla 79:an. Just nu ser maskinen alldeles ren och nymålad ut, inom kort kommer ett lager blanklack att målas, dekaler på och sedan mattlack och nedsmutsning. Kul att jag fått fart igen!

söndag 17 maj 2009

IPMS Sydost första Bygglördag

Vi har haft vår förening i 1 år nu och det var på tiden att vi gjorde det som många andra byggföreningar har gjort länge. Det var inte så länge sedan vi bestämde oss för att träffas i vår bygglokal en lördag för att bygga lite ihop. Man får liksom lite mer gjort på byggfronten när man inte har en massa "måsten" som hemma... Visst är det roligt att bygga hemma - eftersom man slipper släpa på en hel del hobbyverktyg, kompressorer, färger osv...och man kan fortfarande träffa sina nära och kära.

Vi träffades klockan 09.30 och höll på till ca 16.00 (nästa gång blir det nog till 18.00 i varje fall).

En sju man stark styrka dukade upp alla sina prylar och satte igång med en väldigt hög ambition om att bygga mycket den här dagen...inte minst jag som skulle hinna med att grundmåla fem Me262 och måla day-glo på min Tp79...haha!?
Jag kom bara till det stadiet att jag hann klart med slipningen och ristandet av panellinjerna på alla fem "Messar". Och idag fick jag till maskeringen inför målningsarbetet och borrat hål för antenner mm. Vem vet vad ett par dagars ledighet till kan göra...!?
Här lite av det som producerades under ca 6 timmar...jag tror vi vet vilken taktik vi ska ha nästa gång vi träffas i höstmörkret!

onsdag 13 maj 2009

Tp79 däck

Emellanåt så får jag lite gjort med Tp79:an också... Tanken är att ta med modellen till bygglördagen och eventuellt få på lite day-glo-färg på vingspetsarna bland en massa annat.

Satt igår kväll och formade däcken med ett strykjärn (max temperatur) och ett hårt träunderlag. Värmde däcken tills de mjuknade lite och tryckte sedan med ett "lagom" tryck för att få den naturliga utbuktningen på gummit. Däcken är inte massiva utan två halvor som är ihoplimmade och slipade. Ikväll kommer däcken att målas med matt svart/grått för att få en verklig gumminyans.

Tittar man på ett riktigt däck så ligger trycket inte rakt ner utan en liten vinkel bakifrån, vilket gör att lite gummi ska tryckas framåt i färdriktningen.

torsdag 7 maj 2009

En försenad födelsedagspresent...!

Har länge varit inne på AdLibris och bevakat priset på den här boken. Priset följer valutakursen och pendlar väldigt mycket bara på ett par dagar. Till slut tog jag beslutet att slå till - lagom till att få boken i närheten av min födelsedag.

Priset blev 167:- med moms och frakt...att jämföra med Stenvalls (i Malmö) som vill ha 235:- utan frakt!! Det är värt att ligga lite lågt och inte impulsköpa.

Boken är en "Guldklimp" att ha bredvid byggbordet under mina kommande byggen. De mesta modellerna är i 1/48 men det är bra med detaljer för mig. Ett bygge i 1/72 beskrivs och givetvis en Revellmodell. Allt som allt är det otroligt fina målningsarbeten och detaljerna är i världsklass. Ännu ett lyckat köp alltså!!

fredag 1 maj 2009

Basplatta del 8

Nu är det nära...!! Den blev inte riktigt färdig idag heller, det var bara ett par "spår" som skulle airbruschas på plattan. Färgen (thinner 20 delar/ Nato black 1 del) tog slut precis innan. Jag tar ett nytt omtag på söndag eller nåt.

Det ser lite konstigt ut när alla spåren inte syns...eller ni kanske inte hade tänkt på det om jag inte sagt nåt!? Målade kanterna och tonade ner den Kermitgröna gräsmattan.
Tog ut basplattan utomhus i solen för att se om färgerna stämmer mot verkligheten - och jag måste erkänna att jag är riktigt nära snart! Modellen är som vanligt min snart 10-åriga och halvfärdiga 37:a från F10 - flottiljen i mitt hjärta!